Rebuig social a la Llibreria Europa Diverses entitats inicien una campanya per exigir la clausura de l’establiment regentat pel líder neonazi Pedro Varela, que ha reprès l’activitat editorial després de sortir de la presó La Llibreria Europa continua atraient mitòmans del Tercer Reich que frisen per tenir els últims llibres que comercialitza per Pedro Varela.

Un any després de sortir de la presó de Brians I, on va romandre 433 dies per un delicte de difusió de l’odi racista i de justificació de l’Holocaust jueu, Varela ha tornat amb el desig de difondre nous títols que honoren els règims feixistes d’Alemanya i d’Itàlia.

Entre les darreres novetats que ofereix l’establiment, situat al número 12 del carrer Sèneca, al barri de Gràcia, de Barcelona, destaca la traducció de la biografia sobre Hitler que el revisionista John Toland va escriure el 2009. També hi trobem El embajador en el infierno, on s’elogia «l’odissea dels soldats de la División Azul que van patir els camps de concentració soviètics»; un panegíric sobre Joseph Goebbels, ministre de propaganda de Hitler, del qual es repassa la seva labor en la solució final perpetrada pel règim nazi, així com Cartas a Pedro Varela en prisión, en què el llibreter i exdirigent de CEDADE recull les missives rebudes durant la seva estada a la presó i s’exhibeix com a víctima de la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol. Una imatge que esprem després que, el 3 de març passat, el Tribunal Europeu de Drets Humans sancionés l’Estat espanyol a indemnitzar-lo amb 13.000 euros per considerar que van vulnerar-se els seus drets durant el judici.

La tornada de Pedro Varela i la represa de la seva activitat editorial, que difon per mitjà d’Internet, ha motivat l’enèsima ofensiva dels grups antifeixistes contra el polèmic establiment. Santuari feixista En aquesta ocasió, la campanya que exigeix la clausura de la Llibreria Europa està coordinada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), en la qual s’agrupen activistes i associacions que ja havien denunciat el paper de l’establiment com a altaveu del nacionalsocialisme. «Sabem que s’hi realitza activitat política i que s’ha incrementat la presència de joves neonazis a la zona», comenten des d’UCFR. Prova d’això, la plataforma cita les presentacions dels últims llibres o les jornades que periòdicament hi organitza Devenir Europeo, un dels col·lectius nacionalsocialistes vinculats al Moviment Social Republicà (MSR). També Democracia Nacional hi va celebrar la seva XVII Universitat d’Estiu el 14 de setembre passat, en la qual van intervenir el seu líder, Manuel Canduela; el director de la revista d’ultradreta VYA, Lucio Peñacoba, i el secretari general del partit neofeixista italià Forza Nuova, Roberto Fiore, que va dissertar sobre l’estratègia dels partits extremistes davant l’actual context de crisi econòmica.

Impunitat legal Tot plegat ha permès a Varela restituir-se com a referent del nacionalsocialisme europeu, fins a l’extrem de figurar com a mestre de cerimònies d’alguns seminaris en què es promou el negacionisme, l’odi a l’immigrant i la doctrina del Tercer Reich.

 

*Aquesta informació la trobaràs complerta al setmanari EL TRIANGLE que està als quioscos.