Estigmatitzats per sempre?

Martí Sans estrena diumenge als cinemes Girona de Barcelona el documental ‘L’estigma’, sobre la visibilitat del poble jueu

25/01/13 02:00 –

Fotograma de ‘L’estigma’ de Marti Sans

No va errat Lluís Bassat quan diu que L’estigma és un documental que tothom hauria de veure com a mínim una vegada a la vida. I les sensacions que el públic va tenir durant la preestrena a l’Institut Francès el passat 6 de juny van ser d’estímul per la informació que el realitzador Martí Sans ofereix i, alhora, la cosa més commovedora per la mateixa implicació del director en tot el que ens anava explicant.

L’estigma va tenir una bona repercussió de públic i crítica al catorzè Festival de Cine Jueu de Barcelona. El públic que omplia la sala de projecció de l’Institut Francès ens vam quedar amb ganes d’haver continuat per la combinació entre informació i història que el film mostrava. Només per un fragment del decret d’expulsió dels Reis Catòlics ja pagava la pena el documental. També per les declaracions d’alguns dels entrevistats, que mostraven l’evolució de l’antisemitisme al nostre país, del catolicisme recalcitrant, que utilitzava el terme jueu com a insult, fins al posicionament solidari de l’esquerra, que confon el poble jueu amb les polítiques israelianes, tinguin o no raó de ser. El documental desgrana la història i les mutacions de la judeofòbia, des de l’acusació cristiana de deïcidi fins l’aparició de l’Estat d’Israel.

El 7 de novembre, L’estigma es torna a projectar dins el primer Seminari Internacional sobre Antisemitisme a Catalunya, repetint la bona acollida, i, recentment, ha estat seleccionat pel prestigiós New York Sephardic Jewish Film Festival per concórrer en la propera edició, que tindrà lloc el 17 de març, així com pel X Festival Internacional de Cine Judío que es fa a principis de febrer a Punta del Este (Uruguai). TVC, que n’ha adquirit els drets televisius per Catalunya l’emetrà previsiblement al llarg del 2013. L’estrena en cinema tindrà lloc als Cinemes Girona de Barcelona el proper diumenge 27 de gener a les 20.00 h. L’estrena no és accidental sinó que forma part dels actes commemoratius del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. A més d’aquest diumenge, les altres projeccions previstes seran el 31 de gener i el 7 i el 14 de febrer.

L’estigma és un documental que proposa una reflexió sobre la gènesi i la pervivència a casa nostra dels prejudicis antijueus, i per fer-ho té la participació de quinze experts. El projecte ha suposat tres anys de treball, incloent-hi un any i mig d’investigació. Tal com especifica Martí Sans, “la finalitat del documental, més enllà dels cercles jueus, és poder ser vist per un públic majoritari, no especialment implicat en la temàtica. El judaisme és un dels vectors bàsics de la nostra cultura. Un enigma històric que ha irritat sempre Occident, que sabent-se dependent d’ell, tracta de desprendre-se’n.” Sans accentua la contradicció viscuda amb angoixa al llarg de la història i massa vegades resolta de forma tràgica: “El desconeixement i el rebuig al judaisme encara estan presents en amplis sectors de la nostra societat. L’estigma proposa claus per poder qüestionar idees heretades durant segles d’incomprensió i intolerància que mereixen ser repensades.”

El documental, que té alguna cosa de conversió ideològica i íntima, ens fa partícips sense inhibicions d’una descoberta.

Una alineació de luxe
L’estigma té la participació, entre altres, de figures destacades, com ara els filòsofs Gabriel Albiac i Eugenio Trias; dels escriptors i periodistes Joan B. Culla, Pilar Rahola, Jaume Renyer, Gustavo Perednik i Vicenç Villatoro; del caputxíEnric Cortès; dels hebraistes Andreu Lascorz i Josep Ramon Magdalena, i de Malka González, descendent de jueus conversos.
L’estigma
Direcció: Martí Sans
Gènere: Documental
Duració: 73 minuts
Països: Catalunya
EL PUNT – AVUI, 25 de gener de 2013