Els jueus i YPF
No sóc persona que acostumi a polemitzar amb ningú com a conseqüència d’opinions expressades en un article. Crec que la resposta s’ha de donar en l’exposició i defensa dels arguments que puguin servir per rebatre aquells que creus que són erronis, des de la defensa de posicionaments propis i particulars.
Per tant, tota opinió que estigui dintre del marc de llibertats i respecte als que tots estem obligats, em sembla enriquidor i respectable, coincideixi o no amb el seu contingut o la voluntat que vulgui expressar.
Vaig llegir l’article publicat el dia 26, en aquet diari, del sr. Josep Moragas titulat “Bofetades de fina seda”. M’ha servit per recordar al sr. Francesc Cabré, si em permeteu la confiança “Paco” pels qui fa molt de temps que tenim la sort de conèixer-lo. Pels tarragonins, es tracta d’un insigne reusenc, malgrat ser fill de la Selva del Camp. Durant molts anys ens ha unit una molt bona relació: em sento satisfet de les meves converses amb ell i m’ha fet viure moments molt il·lustratius de com són les coses i, sobre tot, com som la gent del Camp de Tarragona, malgrat que a ell li agrada més parlar del Baix Camp.
Però en l’article l’autor fa una petita apreciació no gens menyspreable per mi, quan fa referència a que la sra, Cristina Fernández de Kishner , Cristinita Evita del siglo XXI, “ a las ordenes del poderoso clan judio argentino” le da una bofetada a secas a Repsol.
Aquesta asseveració sense cap matís, que els jueus argentins, no sé si del tot el món, estan darrera la indigna, absurda i estrambòtica, expropiació del 51% de YPF, és una visió equivocada i estranya, que pot fomentar la intolerància i en el cas que ens ocupa, l’antisemitisme.
És cert que el sr, Ernesto Eskenazi és d’origen jueu, casat amb una catòlica, la sra, Sylvia Storey, com deu ser cert que alguns del grans especuladors i manipuladors de les finances mundials, deuen ser d’origen cristià o musulmà, però quan es parla d’ells no es fa referència a aquests orígens, contràriament al que passa quan es tracta de jueus.
Aquest dies, està entre nosaltres el doctor i enginyer sr. Mordejai Ben Abir explicant els seus orígens i la història de la seva família a les comarques tarragonines des de el segle XI fins a la seva expulsió al 1492. És jueu i argentí ¡¡¡; ara viu a Israel i puc assegurar que res té a veure amb l’expropiació i nacionalització d’YPF.
Josep Anton Burgasé Rabinad
Vice – President de l’Associació de Relacions Culturals Catalunya – Israel. (ARCCI)